Kentaur Ridekunst 

 

 

Sentrert Ridning

 

Centered Riding® er en innovativ måte å utrykke de klassiske prinsippene innen ridning ved bruk av kroppsbevissthet, sentrering og fantasi. Centered Riding® omfatter alle grener og typer av sits. Det undervises på en måte som gir klarere kommunikasjon mellom hest, rytter og instruktør. Centered Riding® er utviklet av Sally Swift, forfatter av bøker og filmer, og blir nå undervist av Sentrert Ridning instruktører verden rundt.

Centered Riding® er basert på kunnskap om mennesket og hestens anatomi, balanse, bevegelse, og forståelse for hvordan psyken påvirker kroppen og hvordan begge påvirker hesten. Det brukes sentrering og øvelser fra Østens kamp sport sammen med kroppsbevissthet, mentale bilder og sports psykologi. Gjennom økt kroppsbevissthet finner man gamle bevegelsesmønstre som erstattes med en mer balansert, fri og koordinert bruk av en selv. Både hest og rytter kan røre seg mer fritt og komfortabelt og derigjennom utnytte sitt fulle potensial.

 

Sentrert ridning hjelper deg å finne ut hvorfor og hvordan du via egen kroppsbevissthet kan påvirke og følge hestens bevegelser, være i ett med den, og med letthet kunne påvirke den.  

 

SLIK FUNGERER SENTRERT RIDNING?

De fleste mennesker har vent seg til seg et bevegelsesmønster som ikke alltid er til fordel for kroppen. Den uballansen og de bevegelsesmønster en har foruten hest vil selvfølgelig være med opp på hesteryggen også. Dette kan forstyrre kommunikasjonen med hesten og hesten kompenserer kanskje for rytterens skjevheter. Sentrert ridning kan hjelpe deg å bli mer oppmerksom på din kropp og hvordan du kan bruke den i samspill med hesten. Du vil finne ballanse og god koordinasjon og derigjennom få mer glede ut av samarbeidet.

 

DE FIRE GRUNNSTEINENE I CENTERED RIDING®

Mjuke øyne: øker ditt synsfelt, minsker spenninger og hjelper deg å få øket bevissthet om omgivelsene.
Riktig pust: gjør deg mer avslappet og tyngdepunktet faller lenger ned i kroppen.
Sentrering: en god følelse av sentrum i kroppen gir deg sikker og stabil sits i alle gangarter.

Byggeklosser: gjennom å plassere alle deler av kroppen riktig får du optimal balanse.

 

Samlet kommer dette til å resultere i øket forståelse for hvordan både du og hesten din sine bevegelser fungerer og du blir en sikrere rytter!


HVORDAN LÆRER MAN SEG SENTRERT RIDNING?

Undervisningen skjer både med og uten hest. I undervisningen uten hest jobber vi med hvordan menneskekroppen fungerer sammen med og påvirker hestens bevegelser. Vi bruker øvelser, fra for eksempel Alexander teknikk og Tai Chi, for å forberede og simulere treningen med hesten.

HVEM HAR NYTTE AV Å LÆRE SEG SENTRERT RIDNING?


Alle! Kanskje til og med de som ikke driver med hest over hode. Sentrert ridning tilhører ingen spesiell gren eller nivå/ målsetning. Man trenger verken ha en spesiell hesterase eller et visst antall år med hesteerfaring. Sentrert ridning vil hjelpe deg å utvikles og å få bort spenninger. CR er både morsomt og fascinerende.


OM CR:

Sally Swift, grunnleggeren av Centered Ridning® har skrevet to bøker om metoden. Du finner mer på hjemmesiden
www.centeredriding.org . Det finnes instruktører i alle grener som bruker disse teknikkene over hele verden og vi blir fler og fler i Norge. Alle har vi samme mål; og videreføre Sally Swifts arbeide og tanker rundt ridning.

 

 

Les mer om hvordan du kan bli rytter medlem

 

Her finner du mer om kravene til instruktørene og rettighetene de har.

 

 

 

Artiklen er kopiert fra www.iettmedhesten.be og www.centeredriding.org 

 

 

 

 

 

send mail

 

 

 

Akademisk ridekunst 

 

 

Sentrert ridning

 

 

Integrert ridning